Gourmet: Le Dome, a la carte, l’amour!
Mūsu lieliskajā pilsētā ir restorāni, kurus neapmeklējot, nevari saukt sevi par gardēdi. Līdz nesenam laikam man šāda terra incognita bija restorāns Le Dome, kurš ir slavens ar šefpavāra Sergeja Šiporova.
Tas ir tieši tas gadījums, kad labāk ir vienu reizi pagaršot, nekā simts reizes izlasīt. Un tomēr kairinājumam un apetītes uzbudināšanai te būs dažas pozīcijas no A la carte ēdienkartes jūsu kolekcijai. Starp citu, manas pusdienas notika viesnīcas vasaras terasē, un, pateicoties laika kaprīzēm, man izdevās to notestēt visos laika apstākļos, izņemot varbūt sniegu. Pirmkārt, tur ir silti arī vēsākā dienā, pateicoties tam, ka terase ir paslēpta starp ēku jumtiem. Otrkārt, tur ir skaisti un romantiski – iedomājieties romantiskas vakariņas ar skatu uz Rīgas Domu. Treškārt, lietus pilnīgi netraucē maltītei terasē – tā ir ierīkota ļoti pārdomāti.
Un tagad par ēdienu. Es nesen kaut kur biju izlasījusi atsauksmi par Le Dome, kurā bija teikts, ka to nevar nosaukt par īstu zivju restorānu. Eiropās tā saucot vienīgi tādas iestādes, kur klienta uzmanībai tiek piedāvāts pilns zivju un jūras velšu sortiments, un viesis var pasūtīt jebkādu pagatavošanas veidu. Ko es noteikti negribētu, tas ir restorānā skatīt vaigā jūras mošķus pirmatnējā veidā. Man labāk patīk piesēst pie skaisti uzklāta galda un gaidīt dienas lomu. Bet safantazēties to, ko tur ir sabūris Sergejs Šiporovs, vispār nav manos spēkos. Katrs ēdiens ir patīkams pārsteigums. Apsvilināta forele ar sezama sēklām, skābeņu mērci un savvaļas rīsiemŠis ēdiens ir pats mājīgums un delikātums. Zivs ir brīnišķīga, jogurta mērce ar skābenēm lieliski papildina to ar vieglu, tikko manāmu skābumiņu. Tas viss ļoti labi sader ar svaigiem gurķiem, kuri kalpo gan kā dekora elements, gan kā lielisks papildinājums. Un īpaši ar savvaļas rīsiem. Kuri arī ir ļoti maigi, neskatoties uz to, ka tie tomēr ir savvaļas rīsi. Sparģeļi ar vasaras trifelēm, trifeļu mērci ar parmezāna uzputeni un saldskābmaizes čipsiem
Vai jūs mīlat sparģeļus tā, kā tos mīlu es? Un parmezānu, un vēl uzputeņa veidā? Un trifeles? Tas taču ir vienkārši smalkums uz smalkuma ar smalkuma piedevu. Tomēr „too much” sajūtas nav nemaz. Ļoti harmoniski un vasarīgi svaigi. Lieliska uzkoda, kuras dēļ es noteikti ne vienu vien reizi šurp atgriezīšos. Mīkstčaulas krabis un krabju ravioli ar ķirbju un citrona kāta biezeni un kokosriekstu un citronzāles mērciMan nepatīk, kad krabju gaļa tiek gatavota mīklā, un man vispār negaršo ravioli. Šī ēdiena pasūtīšana bija savdabīgs izaicinājums šefpavāra meistarībai. Un Sergejs ar godu izturēja cīņu par krabju gaļas smalkās un delikātās garšas saglabāšanu arī savienojumā ar mīklu. Gan krabis mīklā, gan ravioli, ticiet man, bija patiesi labi. Zansarta fileja ar mīcītiem jauniem kartupeļiem un lociņiem, pākšu pupiņām, cukīni salātiem un gurķu mērciĒdienkartē šis ēdiens ir norādīts kā „dienas loms”. Nepasūtīt to – pašam sev kaitēt. Turklāt, tas, kā šefs dodas uz tirgu pēc šī loma, ir atsevišķs stāsts. Sergejs ar tādu mīlestību stāsta par labāko produktu izvēles procesu, ka tiešām gribas nākamreiz uzprasīties aiziet viņam līdzi. Runā, ka arī Le Dome pastāvīgiem apmeklētājiem šāda doma bieži vien ienāk prātā, tik ļoti šo cienastu autors uzlādē ar pozitīvu un cerību uz sajūsmu. Un sajūsma noteikti būs. Ar zivīm viss ir skaidrs. Pirmie trīs ēdieni ļāva man saprast, ka Sergejs Šiporovs ne tikai prot tās gatavot, viņš ir guru. Tomēr no parastiem kartupeļiem kopā ar parastiem lociņiem izgudrot augstās virtuves cienīgu piedevu – tas, es jums teikšu, ir „augstākā pilotāža”. Zinat, es godīgi centos atrast mīnusus, ļoti gribēju kaut kam piekasīties. Nu, lai būtu patiess apskats, nevis eksaltētas jaunkundzes sajūsmas. Neatradu. Ticiet vai neticiet. Bet labāk – aizejiet un pārbaudiet. Pēc tam uzrakstiet man, labi? Restorāns Le Dome
|
Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.