Aļona Cvetkova |
žurnāliste, redaktore |
|
 |
Par to, ka “Kaļķu vārtos” gatavo garšīgus ēdienus, ka šeit ir patīkams interjers un izcila apkalpošana, es zināju jau sen. Bet, pirmkārt, restorāns ir pārcēlies uz citu, turklāt ļoti slavenu, ielu – Jaunielu, kas bieži iemūžināta dažādās filmās, un, otrkārt, nesen šeit atjaunota ēdienkarte.
Un, treškārt, paviesojoties šeit pavasara Rīgas restorānu nedēļā, sapratu, ka brīnišķīgajai restorāna šefpavārei Ingei Cīrulei ir pievienojies vēl viens talantīgs pavārs. Un tā arī ir – tagad restorāna meistardarbus Inga veido kopā ar virtuves vadītāju Edgaru Piskunovu. “Kaļķu vārtu” ēdienkarte vienmēr bijusi interesanta, bet tagad šeit ir atrodami ēdieni, kas, kā mēs sakām, ir paredzēti īstiem gardēžiem – visīstākais Michelin līmenis.
Pildīts dārza tomāts ar burratas sieru, zemenēm,
lapu salātiem un citrusaugļu emulsiju
€9,00

Ļoti iesaku ikvienam vismaz vienu reizi nogaršot šo ēdienu. Tas ir pārsteidzošs garšu savienojums, ļoti veiksmīga tekstūru kombinācija un krāsu pārbagātība. Pirmā lieta, kas piesaista uzmanību, ir tas, ka šī uzkoda tā vien prasās, lai to ievietotu Instagram. Par to, ka tomāts jau ir nomizots, virtuves darbiniekiem ir jāsaka īpašs paldies – nezinu, kāpēc, bet Latvijas restorāni bieži vien sevi ar šo uzdevumu nenoslogo.

Pats tomāts ir saldskābs, burratas siers, kas sajaukts ar pesto, ir maigs kā zīds, bet ne bezgaršīgs, pateicoties garšvielu maisījumam. Pilnībā nogatavojušās zemenes, salātu lapas un emulsijas citrusaugļu notis to visu lieliski papildina un izlīdzina. Ēdiens ir viegls, bet sātīgs, košs, vasarīgs un ļoti garšīgs.
Tomātu gaspačo zupa ar bagetes grauzdiņu,
taledžo sieru un seleriju čipsiem
€9,00

Kad pusdienās vai vakariņās dodies trīsdesmit grādu karstumā un ir vēlme nogaršot kādu zupu, gaspačo noteikti ir īstā izvēle. Jo tā ir vēsa, vasarīga un ļoti spāniska. Es nezinu, kāda nozīme tajā visā ir tautībai, taču karstums man vienmēr ir asociējies ar dienvidu valstīm.

Kopumā šis “spāniskais ēdiens” mani nepievīla. Grauzdiņš ar taledžo un selerijas čipsi šajā ēdienā ir ļoti iederīgi. Tie piešķir gan jaunas garšas notis, gan citu tekstūru, kas atšķiras no biezās un viendabīgās zupas. Vienīgais, ko no šeit pieejamā gaspačo gribētos, ir nedaudz vairāk spilgtuma.
Zinu, ka šeit to varētu pagatavot labāk, jo esmu šeit ēdusi ēdienus, no kuriem acis baudā aizveras pašas, tāpēc domāju, ka “Kaļķu vārtos” ar to, ka ēdiens ir labs un garšīgs, ir par maz. Šeit zina, kā radīt patiesu sajūsmu.
Ziedkāpostu steiks ar garšaugu biezeni, ķimenēs ceptiem aunu zirņiem,
selerijas čipsiem un romesko mērci
€12,00

Tas, ka katrā ēdienkartes sadaļā – no uzkodām līdz pat pamatēdieniem – ir pieejami veģetāri un pat vegāniski ēdieni, ir brīnišķīgi. Ne tāpēc, ka tas ir modē, bet tāpēc, ka no saviem draugiem veģetāriešiem zinu, cik bieži frī kartupeļi ir vienīgais, kas viņiem ēdienkartē ir piemērots.
Man ļoti garšo gan zivis, gan gaļa, bet šādu vegānisku krāšņumu es pasūtītu ne reizi vien. Kāposti ir pagatavoti ļoti pareizi, “al dente”. Garšaugu aromāts jau pasniegšanas brīdī liek saprast, ka būs garšīgi. Auna zirņi ir gardi paši par sevi, bet tajos lieliski ir apvienota arī ķirbju biezeņa un ziedkāpostu garša.

Šīs trīs sastāvdaļas man šķita kā “no dažādām operām”, taču nē – kopumā tas viss ir ļoti harmoniski. Un, protams, mērce ir piemeklēta tieši tā, kas nepieciešama. Tā ir kā ķirsītis uz tortes, tikai mērce uz kāpostiem. Lieliski! Turklāt veselīgi.
Cepta sama fileja ar baltsviesta mērci
€18,00
Sams Rīgas restorānu ēdienkartēs nav bieži sastopams, tāpēc noteikti to izvēlos, tiklīdz pamanu. Turklāt man jau bija “spoileris” – šo zivi šeit jau nogaršoju pavasara Rīgas restorānu nedēļas laikā. Tad tas bija pagatavots citādāk, bet bija ļoti garšīgi. Un toreiz “Kaļķu vārtu” piedāvājums palika atmiņā kā viens no spilgtākajiem un veiksmīgākajiem.

Arī tagad sams nelika vilties. Tas bija lieliski apcepts – tieši tik daudz, cik nepieciešams, lai fileja nebūtu jēla, bet nešķistu arī “vārīta”. Ņemot vērā, ka zivju tekstūra parasti ir diezgan maiga, tas ir uzdevums īstam profesionālim. Šeit šis uzdevums ir izpildīts veiksmīgi. Velti ēdienkartē nav norādīts, ka “galvenais varonis” tiek pasniegts ar sakņu dārzeņu biezeni un ceptiem dārzeņiem. Tas noteikti piešķir papildpunktus. Atsevišķi viss ir garšīgs, viss kopā – ideāls.
Brilē krēms ar karamelizētām auzu pārslām un ogām
€8,00
Deserta efektīvo un visai neparasto pasniegšanas veidu jau varat apskatīt fotogrāfijā. Izvēles laikā mani ļoti ieinteresēja, ko šeit dara auzu pārslas un cik ļoti tās ir piemērotas šim ēdienam, tāpēc arī to izvēlējos. Bet es kļūdījos. Brilē krēms ir klasiskais un ļoti pareizi pagatavots, gluži kā Brilē krēma eksāmenā: garoza, krēma tekstūra – viss ir tā, kā pienākas.

Karamelizētās auzu pārslas mani mulsināja līdz brīdim, kad tās nogaršoju kopā ar krēmu. Tās “kopskatā” iekļaujas gan vizuāli, gan pēc garšas. Brīnišķīgs deserts! Ne pielikt, ne atņemt.
Kopumā degustācija mani kārtējo reizi pārliecināja, ka “Kaļķu vārtus” var droši ieteikt gan vietējiem gardēžiem, gan galvaspilsētas viesiem. Šeit ir lieliska dzērienu izvēle, jo īpašu vīnu karte. Pret apkalpošanu man nav pilnīgi nekādu pretenziju. Un par gardo ēdienu es jau pastāstīju augstāk. Vienu vārdu sakot, iesaku.
Restorāns Kaļķu vārti
Rīga, Jauniela 20
Darba laiks:
trešdiena – piektdiena / 17:00 – 23:00,
sestdiena / 12:00 – 23:00,
svētdiena / 12:00 – 22:00
Tālrunis rezervācijai:
+371 67 224 576
Bildes: Aljona Cvetkova
|
Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.