Eksperta padomi: Atzīmē svētkus ar izsmalcinātu dzērienu
Burbuļi vīna glāzē – tas ir tipisks svinību elements. Lai atvieglotu dzēriena izvēli īpašam notikumam, vīnzinis Mārcis Mitrevics, dalījies zināšanās par dzirkstošo vīnu veidiem. CharmatPēc Charmat metodes tiek darīts strauji popularitāti iekarojošais itāļu Prosecco, populārais Asti Spumante, sarkanais Lambrusco, spāņu lepnums Cava, daži vācu dzirkstošo vīni, kā arī daudzi citi vīni no pasaules malām ar anglisko apzīmējumu sparkling wine. Tie ir dzērieni, kuriem burbuļi veidojas no otrreizējā rūgšanas procesa kopējā lielā tvertnē, un pudelēs tie tiek pildīti jau ar burbuļiem. Šī metode vīndarim ļauj ar mazākām pūlēm panākt noteiktu salduma vai skābuma līmeni, regulēt alkohola daudzumu, kā arī vienkāršāk saražot lielus apjomus Gāzētie vīniJoprojām ļoti populāri pieejamības un, protams, burbuļu dēļ ir arī dažādi vienkārši gāzēti vīni, kas nav speciāli otrreiz raudzēti, bet gan uzgāzēti kā limonāde, un tie var būt gan pašmāju un citu zemju ražojumi. Gāzēts – apzīmējums vīna nosaukumā uz etiķetes vai tulkojumā latviešu valodā ir vārds, kas liecina, ka tieši šādā veidā ir radīti burbuļi izvēlētajā dzērienā. CrémantJa uz pudeles ir uzraksts Crémant, tad ziniet, ka tas ir gandrīz tikpat kvalitatīvs dzēriens kā īstais šampanietis, ar tikpat izsmalcinātu, bet mazāk laikietilpīgu ražošanas metodi. Īpašais slēpjas faktā, ka burbuļi šajā dzērienā ir veidoti atsevišķi katrā pudelē, kas ir vīndara personiskais lolojums, tāpēc Crémant ir kvalitatīvāki un arī dārgāki par citiem dzirkstošajiem vīniem, toties lētāki par šampanieti. Bezalkoholiskie dzirkstošie vīniTāpat kā parastais dzirkstošais vīns, šie – Torley, Henkell un Sohnlein Rose bezalkoholiskie dzirkstošie vīna dzērieni ir pagatavoti no labākajām vīnogu šķirnēm. Noteiktā ražošanas procesā, termiski ietekmējot, ar īpašu aukstuma vakuuma tehnoloģiju tiek izņemts spirts un, neraugoties uz visiem šiem procesiem, dzērieni ir saglabājuši savu izsmalcināto un harmonisko garšas buķeti un svaigo aromātu. Šos droši var baudīt, kad paredzēts sēsties pie stūres vai alkoholisks dzēriens nav piemērots cita iemesla dēļ. Lai arī cik vīns būtu izcils, izvēloties nesaderīgus ēdienus un dzērienus, garšas kārpiņas var nesaņemt gaidīto baudījumu. Pilnīgi precīzas patiesības ēdiena un vīna saderībā nav – viss ir katra paša rokās (vairāk gan degunā un mutē) un katra individuālās garšas harmonijas meklējumos. Tomēr, ievērojot vispārzināmus vīnu un ēdienu saderības kritērijus, katram ir iespēja atrast visiemīļotākās kombinācijas. |
Lasītākie rakstiSekojiet mūsu Facebook lapai |
Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.