Zaļumi un salāti – pavasara ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa

Pēc garās ziemas beidzot iestājusies teju vasara, līdzi nesot arī iespēju aizvien vairāk savā ēdienkartē iekļaut dažādus zaļumus – salātus un garšaugus. Šefpavārs Normunds Baranovskis stāsta par zaļumu nozīmi ēdienkartē, kā arī dalās ar paša iecienītām receptēm – pavasara salātiem kefīra mērcē un kartupeļu salātiem ar grilsieru.

Normunds Baranovskis

Šefpavārs

“Pirmie piena lapu salāti, lociņi, latvietim īpaši iecienītās diļļu buntes – tā ir īstā pavasara garša. Man patīk šo zaļumu atšķirīgās un dažreiz ļoti spēcīgās garšas.

Piemēram, cik labi garšo pirmās nātres vai pieneņu lapas, savvaļas rukola vai gārsa! Latvietis ir dabas cilvēks, viņam patīk viss zaļais. Tāpēc ikvienam iesaku izbaudīt visu, ko piedāvā šis pavasarīgais laiks. Vai zināji, ka zaļie salāti, dīgsti, kressalāti, garšaugi ir ne tikai garšīgi, bet arī fantastisks vitamīnu avots?”

Normunds ir sagatavojis arī divas receptes, kuras šajā pavasarī noteikti vērts izmēģināt – pavasara salāti kefīra mērcē un kartupeļu salāti ar grilsieru. Tās ir pavasarīgas un pavisam elementāras pagatavošanai.

Pavasara salāti kefīra mērcē

Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti pavasara vēstneši!

Sastāvdaļas:
1–2 buntes salātlapu
1/2 paciņa kressalātu un rukolas
1 bunte diļļu
1 bunte loku
1 garais gurķis
1 bunte redīsu
800 ml kefīra
1 ēd.k. graudaino Dižonas sinepju

Pagatavošana: Noskalo salātlapas, zaļumus un dārzeņus un sagriez salātos. Kefīru sajauc ar sinepēm un bagātīgi pievieno salātiem.

Kartupeļu salāti ar grilsieru

Šie salāti ir īpaši ar to, ka zaļumi tajos ir izmantoti kā garšu pastiprinājums visnotaļ vienkāršam dārzenim – kartupelim. Tos pasniedz kopā ar grilsieru vai citiem grila ēdieniem, piemēram, šašlika vai ceptas zivs.

Sastāvdaļas:
800 g gardēžu kartupeļu
1 bunte diļļu
1 bunte loku
1 ēd.k. graudaino Dižonas sinepju
4 ēd.k. extra virgin olīveļļas
1 citrons
jūras sāls pēc nepieciešamības
1 paciņa Dzintars grilsiera

Pagatavošana: Novāri kartupeļus un atdzesē. Pēc tam sagriez salātos sev tīkamā lielumā. Pievieno smalki sagrieztus zaļumus, sinepes un olīveļļu. Pierīvē citrona miziņu un pielej sulu pēc garšas. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Grilsieru cep sagrieztu šķēlītēs uz karstām grila restēm, grila pannas vai parastās pannas. Pasniedz ar salātiem.

Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.

Sākumlapā