Restorāna “Equus” jaunā ēdienkarte: no grilētiem arbūziem līdz akmeņplekstei

Esam jau stāstījuši par šeit ēstajām vēlajām brokastīm un iepazīstinājuši jūs ar šefpavāru Sergeju Jaramišjanu. Mūs nevarēja neieinteresēt restorāna jaunā ēdienkarte.

Degustējuši dažus smalkumus no tās, nolēmām dalīties ar saviem iespaidiem. Tas ir patiešām interesanti: negaidītas un veiksmīgas kombinācijas, dāsnas porcijas un pats galvenais – gardi!

equus_menu_chef

Turklāt degustācija notika, Sergejam ļoti aizraujoši stāstot par to, kā rodas jaunu ēdienu idejas. Tas vienmēr ir lielākajā mērā radošs process, kas balstās gan pieredzē, gan iedvesmā, gan apjausmā, kā visbiežāk notiek visiem radošiem cilvēkiem.

Rezultātā restorānam top ēdienkarte, kas no pirmā acu skatiena nešķiet diez ko liela, toties tajā ir laba ēdienu izvēle katrai gaumei – atšķirīga no tā, ko piedāvā lielākajā daļā vietējo restorānu.

Astoņkāja salāti ar grilētu arbūzu

Jūras velte šajā ēdienā lieliski sader gan ar salātu lapām, gan ar fenheļa krējumu, gan ar aitas sieru. Arī ar mērci, ko iepriekšējā mēnesī šefs gatavoja no aprikozēm, bet nu to sezona ir cauri, tāpēc pašlaik dresingā “piedalās” persiki un nektarīni.

Protams, salātu galvenais akcents ir grilēts arbūzs. Ugunī cukurs, kura, kā zināms, arbūzā ir diezgan daudz, karamelizējas, veidojot patīkamas garšas garoziņu un saglabājot visu iekšā esošo sulu.

equus_menu1

Manuprāt, lielu plusu šim ēdienam nodrošina arī perfekti pagatavotais astoņkājis. Šo jūras briesmoni ir viegli sabojāt, gan nepietiekami ilgi gatavojot – tad tas paliek ciets, gan pārgatavojot un līdz ar to pārveidojot par nejauku pļecku. “Equus” teicami izpildīja šo uzdevumu.

Grilēts baklažāns

equus_menu4

Domāju, šis gardums iepriecinās ne tikai mani, bet arī citus dārzeņu cienītājus un veģetāriešus. Grilētais baklažāns tiek pasniegts kopā ar batāti, zaļo zirnīšu biezeni, tomātu konkasē un jaunu kazas sieru. Ēdiens diezgan vienkāršs, tomēr priecē garšas kārpiņas nebūt ne sliktāk par komplicētiem pavāru izgudrojumiem.

Akmeņplekstes fileja ar gailenēm un ceptiem romiešu minisalātiem

Zivs – precīzāk sakot, teicami pagatavota zivs – šeit lieliski “draudzējas” ar sēnēm, kaut gan pirms degustācijas šāda kombinācija man šķita ne visai veiksmīga. Taču savu attieksmi esmu mainījusi. Ir garšīgi – kāpēc lai ne?

equus_menu2

Zivi papildinošie citronu eļļa un kaperi vispār ir risinājums, kas vienmēr būs topā. Arī ceptie romiešu salāti piešķir vieglu un spilgtu pieskaņu visai šai ainai. Mērces vietā šeit ir zivs redukcija, tas ir, ļoti koncentrēts buljons. Teikšu, ka tas ne tikai nav lieks – tas piešķir īpatnēju smaržu un garšai vajadzīgo noti.

Hanger steiks

Latvijā šo ēdienu esmu sastapusi pirmoreiz – pie mums to nekur citur negatavo. Tā kā gaļa, no kuras tas top, nāk no diafragmas vai pavēderes – kam nu kas labāk ir saprotams – un ir diezgan šķiedraina, ir svarīgi, lai to pagatavotu pareizi.

equus_menu8

Šeit mani iepriecināja gan paša steika garša, gan tā piedevas. Es, par spīti savai aizspriedumainajai attieksmei pret zivs un gaļas kombināciju, varu novērtēt dzeltenspuru tunzivs filejas tagliata tikai pozitīvi. No tās veiksmīgi sanāca visai smalks “spilvens” steikam. Savukārt violeto kartupeļu biezenis, jaunie burkāni un spināti papildināja šo gardumu ar krāsu un garšu akcentiem.

Fenheļa uzpūtenis ar kazas sieru un aprikožu sorbetu

Uzpūtenis ar sorbetu man arī garšoja labi. Starp citu, izrādījās, ka tas ir pilnībā piemērots arī tiem, kam laktoze un cukurs ir liegti. Cepums ir no kokosriekstu miltiem, sorbets – no aprikožu mīkstuma ar ūdeni. Viss ir diezgan harmoniski – man patika.

equus_menu9

Mani neatstāja vienaldzīgu arī pie reizes degustētais bazilika saldējums ar piparmētru un degvīnu. Saldumi no tādiem produktiem, kas nav saldi, mūsdienās ir modē. Un šādi nebanāli deserti man patīk.

equus_menu6

Noteikti gribētos vēl ieteikt putnu gaļas cienītājiem vietējo cāli ar pākšu pupiņām un pīles fileju ar muskatķirbja biezeni – sulīgi, nebanāli un neticami garšīgi ēdieni. Tiem, kas dod priekšroku jēra gaļai, no sirds iesaku pamieloties ar jēra sedlu uz kauliņa, ko pasniedz ar zaļo zirnīšu biezeni un saldajiem kartupeļiem.

equus_menu5

Starp citu, restorānā, kas sadarbojas ar alus zīmolu “Alķīmiķis”, putojošā dzēriena cienītājiem var ieteikt ideāli piemērotu alu katram konkrētam ēdienam – pat desertam.

Protams, par vīniem un tējām šeit arī zinās pastāstīt. Visi, kas kaut cik ir pazīstami ar šo vietu, jau informēti, ka te ir lieliska vinotēka un viesu rīcībā vienmēr ir vesela tējas istaba ar iespaidīgu tēju izvēli.

Restorāns EQUUS
Rīga, Jekaba iela, 24
Darba laiks:
Katru dienu / 12:00-23:00
Tālrunis:
+371 2822 7884

Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.

Sākumlapā