Jauni “RestBar Mo” kokteiļi: no ogām, augļiem un pat dārzeņiem

Āzijas virtuves restorāns “RestBar Mo” atvērts Rīgas centrā kopš pagājušā gada vasaras. Cienītājiem tas jau ir palicis atmiņā ar šķietami ierastu kokteiļu nestandarta niansēm. Šeit vai nu pasniegšana ir vienkārši apburoša, vai nu garša it kā tāda pati kā citos bāros un tomēr ne gluži tāda, vai arī viss uzreiz pārsteidz un priecē.

ank

Piemēram, visiem pazīstamo “Pina Colada” šeit pasniedz kūpošu un kokosriekstā. Ir arī cits variants – mucā izturēta “Pina Colada”: dzēriens tiek sajaukts, ieliets ozolkoka mucā un izturēts tajā, lai piesātinātos ar tanīniem, kas piešķir tam nedaudz savelkošu efektu.

Šādi kokteiļi “Mo” ir vairāki. To stiprums ir lielāks, garša piesātinātāka, bet rūgšanas novēršanai tiem pieliek slepenu sastāvdaļu. Ar prieku dalītos ar tās nosaukumu, bet noslēpums paliek noslēpums. Tikai zinu, ka tā ir pilnīgi dabīga – nekādu konservantu!

Mo_coct

Un tomēr vietējie bārmeņi nolēma virzīties uz priekšu, izdomāt ko sezonālu, konceptuālu, kas atšķirtos no pārējo galvaspilsētas bāru piedāvājuma. Un izdomāja gan! Sacerēja nevis kaut kādu dzērienkarti, bet veselu  mangu – komiksu japāņu gaumē.

Mo_interior

Tās galvenā varone – anime feja – iepazīstinās bāra viesus ar 15 jaunajiem kokteiļiem – gan alkoholiskiem, gan bezalkoholiskiem, uz svaigu ogu, augļu, dārzeņu un pat zāļu pamata. Dzērienu kartē paliks arī tie, kas jau kļuvuši šeit populāri.

Ar jaunumu mani iepazīstināja idejas autors – “RestBar Mo” bārmenis Arturs Jedušs. Viņa stāsts bija ārkārtīgi interesants. Izrādījās, kokteiļa izdomāšana un sajaukšana – tā ir vesela zinātne, ko sauc par miksoloģiju. Man kļuva par atklāsmi tas, ka tajā ir svarīgas ne tikai sastāvdaļu attiecības, bet arī to garšu atklāšanās secība, ka kokteiļiem ir drīzāk formulas nekā receptes.

Mo_shalfei

“Esam sagatavojuši viesiem pavisam neparastu kokteiļu karti, balstoties uz iespējām iegādāties mūsu tirgū sezonā svaigas, garšīgas, smaržīgas ogas, augļus un dārzeņus.

Jā, protams, ziemā arī var uztaisīt zemeņu kokteiļu. Bet, ja vasarā pilnvērtīgai garšai pietiek ar vienu ogu, tad ārpus sezonas vajag vismaz sešas.

Mo_frukti

Mēs principā cenšamies gatavot no dabīgiem produktiem. Sīrupus praktiski nepērkam. Lielākoties taisām paši. Tie pat nav sīrupi, tie ir kordiāli. Paskaidrošu ar piemēru, kas tas ir.

Teiksim, ņemam zemenes, samaļam tās, pievienojam cukuru un citronskābi – tā palielina zemeņu pH, līdz ar to kordiāls aizstāj ne tikai saldo, bet arī skābo kokteiļa daļu.

Līdz ar to cukura dzērienā būs krietni mazāk, nekā izmantojot sīrupu. Daži bārmeņi nedomā, ka, pievienojot kokteilim trīs sīrupus un liķieri, viņi pasniedz viesim sava veida “cukura bumbu”. Kordiāli šai ziņā ir daudz veselīgāki.

Mo_ezhevika

Pāriesim pie pašiem kokteiļiem. To nosaukumi būs visvienkāršākie – no viena vārda, kas izcels galveno sastāvdaļu un dzēriena galveno garšu. Piemēram, kokteilis “Blackberry” (kazene) sastāvēs no džina, kazeņu liķiera, svaigām kazenēm un citrona.

Tomātu kokteilis faktiski ir “Bloody Mary”, bet sulu mēs ne tikai spiedīsim no tomātiem – mēs to arī filtrēsim. Lai sanāktu absolūti caurspīdīgs dzēriens. Tā smarža būs ļoti piesātināta un garša – spilgta. Taču šāda “Asiņainā Mērija” būs… caurspīdīga! Tāds nu knifs mums ir.

Mo_bazilik-gorox

Vēl piedāvāsim viesiem kokteiļus no bazilika, zirņiem,arbūziem, persikiem, ķiršiem un bietēm. Zirņu kokteilī būs Peru brendijs, zaļo zirnīšu pākstis, koriandrs, cukurs un laims. Garša – satriecoši svaiga! Bazilika kokteilis būs no džina, bazilika, melnā plūškoka ogu liķiera, cukura un citrona. Abi dzērieni ir ļoti vasarīgi, noskaņo pozitīvam un atpūtai.

Mo_persik-vishmja

Uz persiku bāzes gatavosim klasisko “Bellini”. Ķiršu kokteilī pilnīgi viss satur ķiršus: ķiršu burbons, ķiršu vīns, ķiršu biters, ķiršu liķieris un ķiršu zelteris. Biešu kokteilis – tie ir biešu un burkānu kordiāli, aperols un degvīns.

Mo_svekla

Arbūzu kokteilis mums būs uz ruma bāzes. Tas jau ir pazīstams mūsu pastāvīgajiem klientiem, bet jaunajai dzērienu kartei esam to nedaudz mainījuši. Vēl piedāvāsim apmeklētājiem arbūzu frešu – pērn vasarā tas bija viens no biežākajiem pasūtījumiem.

Vēl no bezalkoholiskajiem dzērieniem jūs atradīsit dzērienu kartē “Bubble Ice Tea” un ledus tēju taizemiešu gaumē – no Ceilonas tējas, ar kondensēto pienu, Austrumu garšvielām un apelsīnu ūdeni.

Mo_klubnika

Būs arī bezalkoholiskais “Negroni”. Esam vienīgais bārs Baltijā, kur to var pasūtīt. Rozīnīte ir tā, ka dzērienā nemaz nav alkohola, bet tā garšu jūs tomēr jūtat – alkoholu mēs iztvaicējam. Pēc šāda “Negroni” droši varēs sēsties pie stūres – speciāli pārbaudījām ar alkometru. Kaut gan tā alkoholiskais “dubultnieks” ir diezgan stiprs kokteilis aperitīvam.

Starp citu, lielākajā daļā mūsu “virgin” kokteiļu alkohols ir tieši iztvaicēts, bet pārējos – aizstāts ar kādu sastāvdaļu, kas maksimāli tuvina bezalkoholiskās versijas garšu alkoholu saturošajai.

Mo_b-a

Taisīsim arī “Barrel Aged Pandan Old Fashioned”. Pandan ir Taizemē augošs auglis, no šī auga lapām mēs gatavojam sīrupu. Pēc garšas tas ir kaut kas pa vidu starp riekstiem un vaniļu.

Pie mums “Old Fashioned” klasiskā burbona vietā liek labāko viskiju no Japānas, cukuru mēs aizstājam ar Pandan sīrupu. Šis kokteilis ir no tiem, kas tiek izturēti mucā. Tā garša it kā noapaļojas, sanāk izsmalcinātāka un maigāka nekā parasti”.

Mo_roza

Saruna ar Arturu sanāca patiešām aizraujoša. Viņš nav vienkārši “iemācījies un strādā savā specialitātē” – viņš burtiski deg savā darbā un zina par to tik daudz, ka man bija interesanti turpināt šo sarunu un izjautāt vēl un vēl.

Bet nu RestBar ir atvēris durvis apmeklētājiem, un mans sarunbiedrs atgriezies aiz bāra letes. Es vēl pusstundu, muti iepletusi, novēroju, kā viņš buras ar šeikeri un visādiem mērtrauciņiem.
Mo_shaker

Un pie reizes arī noskaidroju, ka jaunā kokteiļu karte būs pieejama jau pēc pāris nedēļām. Pavisam drīz šeit atvērsies vasaras terase – tā esot ļoti skaista un ietilpīga. Jau tagad var atnākt ne tikai uzkost, izdzert kokteilīti, bet arī padejot, skanot DJ setiem, katru piektdienu un sestdienu.

mo_DJDJ Barseghian. Foto: Jānis Jekabsons

Bez tam, svētdienās “Mo” notiks “Boozy” vēlās brokastis, kur par fiksētu samaksu (30 eiro) varēs bez ierobežojuma baudīt fo zupu, garneļu čipsus un – urā! – kokteili „Bloody Mary”.

Esmu novērojusi diezgan daudz apmeklētāju, esot restorānā darba dienā plkst. 12. Tā ka vakara pasēdēšanai un, protams, pasākumiem, galdiņu labāk rezervēt iepriekš.

RestBar Mo
Rīga, 11. novembra krastmala, 9
Pirmdienās – ceturtdienās / 12:00 – 22:00
Piektdienās – sestdienās / 12:00 – 01:00
Tālrunis:
+371 22 162 000

 

Foto: Paul Ank

Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.

Sākumlapā