Gardēžu ievērībai: Jūrmalas restorāna Noir vasaras ēdienkarte

Noir Jūrmalā ir lielisks piemērs, kādam vajadzētu būt labam kūrorta restorānam. Eiropas virtuve ar vieglu baltiešu akcentu un interesantiem šefpavāra risinājumiem, interjers, kas rosina vēlmi atpūsties, iespēja gan paēst kārtīgas pusdienas, gan uzkost vieglas spāņu tapas, kuras gatavojot, jūsu klātbūtnē sagriezīs hamonu plānās jo plānās šķēlītēs.

Vēl šeit varēs iedzert atspirdzinošu vai reibinošu kokteili – turklāt pareizu (!), piemeklēt labu vīnu vakariņām no vairāk nekā simts piedāvājumiem un pat brančot brīvdienā.

Iepazinusies ar šo vietu vēlajās brokastīs, es neliedzu sev prieku nobaudīt dažus ēdienus arī no restorāna vasaras ēdienkartes un teikšu tā: mūsu Jūrmala pati par sevi ir laba atpūtai, bet Noir ir pelnījis pat atsevišķu braucienu uz turieni – ar gardēžu novirzienu.

Meža sēņu pastēte ar vīnogu želeju

Tapas ar pastēti sēņu formā ne tikai jauki izskatās – tā reizē ir jauka, diezgan viegla un maiga uzkoda. Kombinācija ar vīnogām ir visnotaļ harmoniska – ogas it kā akcentē pastētes delikātumu.

noir_pastet

Savukārt zaļā mērce piešķir šajai idillei to asumu, ko tomēr gribētos, lai tas būtu. Ja gribas – lūdzu, šefpavārs Antons Gabecs ir pievienojis šo pikanto noti.

Liellopu gaļas tartars ar tumšā alus saldējumu un Borodinas rupjmaizi

Uzskatu, ka vietējais tartars ir labākais no visiem manis ēstajiem pēdējo pāris gadu laikā. Ir bijuši neslikti un labi, bet šis ir brīnišķīgs. Mērce to lieliski papildina – gan sinepju un medus, gan tomātu, kas izveidota ķirštomātiņa formā.

noir_tartar

Ēdienu lielākoties iesaka vīriešiem, kopā ar stipru alkoholu vai ar vienu no lieliskajiem kokteiļiem, ko šeit gatavo. Starp citu, gan vīnu, gan kokteiļu izvēle ir iespaidīga. Bet arī bez grādīgajiem dzērieniem mani savaldzināja šis tartara etalons.

noir_interjer

Ar to it kā varētu pabeigt šī izmeklētā garduma aprakstu. Tomēr nē – tam klāt nāk vēl tumšā alus saldējums uz sadrupinātas Borodinas rupjmaizes. Tas patiešām ļoti labi sader ar gaļu – nestandarti, nebanāli, piedevām arī ļoti, ļoti garšīgi.

Tīģergarneļu un zemeņu salāti ar kazas siera saldējumu

Viegli vasaras salāti, kurā daudz garneļu – tās ir vienreizējas kopā ar zemenēm, ponzu mērci un zemeņu mērci. Garneles tiek pasniegtas siltas – nezinu, ar ko tas skaidrojams, bet tas vēl papildus priecē garšas kārpiņas.

noir_salat

Par kazas siera saldējumu es gandrīz vai apsolījos šefpavāram piederēt viņam uz mūžu. Noteikti atnākšu vēl ne vienu reizi vien, un par manas maltītes spilgtu nobeigumu katrā ziņā kļūs šis saldējums – to pasniedz arī desertā, par ko jau esmu pārliecinājusies.

Sterletes fileja ar kūpinātas selerijas saknes uzpūteni, ābolu biezeni un jūraszālēm

Biju jau zinājusi, ka zivs labi sader ar āboliem. Taču kombinācijā ar skābētiem āboliem vēl nav gadījies to baudīt. Un tas ir atklājums. Jo tas ir labi, ļoti labi. Arī kupinātas selerijas saknes biezenis ir lieliska ideja. Tas it kā apspēlē un pastiprina visas garšas notis šajā ēdienā.

noir_fish

Savukārt tas, kā Antons Gabecs pagatavoja sterleti – starp citu, Latvijā izaudzētu –, katrā ziņā pelna vienīgi komplimentus. Zivs netika pārcepta vai nepietiekami izcepta, bet noņemta no uguns tieši īstajā brīdī.

Biezpiena uzpūtenis ar piparmētru, mango biezeni un šokolādes krēmu

Uzpūtenis šajā desertā ir diezgan blīvs, taču tas nav mīnuss ēdienam, bet milzīgs pluss. Tas ir pamats, kas uzdod toni visai garšu simfonijai. Viss pārējais izrotā, papildina, daudzveido un dāvā spožu iespaidu.

noir_desert

Maigais mango biezenis, šokolādes krēma dekorējums, kuram piešauts klāt nedaudz čili, gaisīgās bezē apmales un bonusā visam šim krāšņumam – marakujas saldējums. Tas atkal ir stāsts par harmonisku un diezgan amizantu sastāvdaļu kombināciju.

Man iepazīšanās ar Antona radošajām idejām izrādījās ne tikai patīkama – tā bija aizraujoša. Ikreiz, gaidot ēdienu, es mēģināju uzminēt, kas mani pārsteigs.

noir-shef

Atklāti sakot, es palūdzu viesmīlim atnest fenheļa sorbetu, kas labi „noslāpē” iepriekšējā ēdiena garšu, lai varētu kārtīgi novērtēt nākamo – tik ļoti spilgti bijuši mani garšas iespaidi.

 Restorāns NOIR
Jūrmala, Bulduru prospekts 33
Tālrunis: +371 26600524
Darba laiks:
Pirmdiena – ceturtdiena / 12:00-24:00
Piektdiena – sestdiena / 12:00-02:00
Svētdiena / 12:00-23:00

Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.

Sākumlapā