Gardēdis: „1221” – restorāns ar savu leģendu

Neskatoties uz visām dabas kaprīzēm, Latvijā tomēr sākas vasara. Un līdz ar to paredzams arī liels skaits tūristu, kurus mēs ļoti gaidām, par kuriem priecājamies un kurus mums vienmēr ir ar ko palutināt. Arī vietējiem ļaudīm šis ir lielisks laiks atvaļinājumiem jūras krastā, pastaigām Vecrīgā un garšīgām pusdienām un vakariņām uz Rīgas restorānu vasaras terasēm.

1221-13

nikiforov

Restorāns ar savu leģendu

Izrādās, ka cipari restorāna nosaukumā nozīmē gadu, kad bija radusies pati pirmā Vecrīgas iela. Šīs nelielās Jaunielas mājiņas pagātnē slēpjas daudzi noslēpumi – gan par bebru mednieku biedrības dibinātāju, gan par viņa neciešami kaprīzo skaistuli sievu.

Daļu no tiem var atrast senajās grāmatās, daži slēpjas zvaniņos, kas rotā restorāna interjeru, bet pārējie meklējami receptēs, kas ir zināmi tikai dažiem pavāriem.

1221-10

Akmens sienas, koka vītņu kāpnes, kalti rokturi un slēdzenes, dakstiņu jumts un, protams, piparkūku mājiņai līdzīgs ārējais izskats – viss it kā aicina iegriezties un ļauties atpūtas atmosfērai vienā no leģendārākajām galvaspilsētas vietām.

Restorāns ar jumta terasi

Es jau sen biju plānojusi apmeklēt šo vietu – šim restorānam jābūt ikviena gardēža kartē. Tomēr izšķirties man lika ziņa, ka uz tā jumta, kā izrādās, ir vasaras terase. Uz jumta! Pirmām kārtām es, protams, uzkāpu tur. Un biju apburta ar, manuprāt, vienu no lieliskākajiem Vecrīgas skatiem.

1221-14

Protams, visiem zināms, ka Jauniela ir leģendāra ne tikai ar savu seno vēsturi, bet arī ir plaši pazīstama ar „piedalīšanos” vismaz divu populāro pagājušā gadsimta filmu – „Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi” un „Septiņpadsmit pavasara mirkļi” – uzņemšanā.

Un vēl šeit bieži var redzēt, kā tūristiem rāda tieši to logu, ar puķu podu, kas nozīmē, ka „aģents ir atklāts”, kā arī visas pārējās ievērojamās vietas, kas saistītas ar filmu kadriem.

Tomēr es jums teikšu, ka skats no „1221” terases ir interesantāks: tur gan iela-kinozvaigzne ir kā uz delnas, gan baznīcu torņi un šaurās Vecrīgas ieliņas izskatās lieliski. Tas ir patiesi iespaidīgs skats.

Īsta estētiskā bauda. Ar šo sajūtu var iesēsties pītajā krēslā un, gaidot vēl lielāku sajūsmu, izpētīt ēdienkarti, jo restorāns, kas ir tik ļoti patīkams no iekšpuses un ārpuses, ar tik lielisku ainavu, kas paveras no jumta, noteikti spēs piedāvāt kaut ko satriecoši garšīgu un interesantu.

Restorāns ar gardiem ēdieniem

Tik tiešām, restorāna šefpavārs Roberts Smilga ir izgudrojis daudz vilinošu gardumu, kuros garšu savienojumi nav banāli, ir aizraujoši un iespaidīgi. Tāpēc izvēlēties ir visai grūti. Labi vēl, ka nebiju devusies uz turieni viena, bet gan līdzīgu gardēžu kompānijā.

1221-1

Uzkodai es izvēlējos laša tartaru „1221” ar jūras ķemmītēm un vēža ļipu vinaigrette, un šis ēdiens man sagādāja milzīgu baudu. Starp citu, porcijas izmērs bija pirmais, kas iepriecināja: tas ļāva ne tikai pagaršot pašai, bet arī neskopojoties padalīties ar draugiem. Un, protams, šīs smalkās delikateses sastāvs un tās mērce bija vienkārši brīnumaina. Ļoti iesaku visiem jūras velšu faniem.

Bet mans draugs, liels Foie Gras cienītājs, no sirds slavēja vietējo – apceptu ar melno valriekstu un lapu mīklas torti ar trifeļu eļļas glazūru. Apgalvoja, ka ne vienu vien reizi atgriezīsies restorānā „1221”, lai nobaudītu šo ēdienu. Man ne īpaši patīk šis kārums, tomēr tortītes pamatne tiešām bija iespaidīga.

1221-6

Par manu pusdienu pamatēdienu kļuva brieža muguras steiks ar glazētiem kastaņiem, pērļu sīpoliem, safrānā marinētiem bumbieriem un upeņu mērci. „Mmm…” – dzirdēja pārējie terases viesi ik reizi, kad mēs ar draugiem likām mutē kārtējo brieža gaļas kumosiņu. Gaļa bija sulīga, maiga un, īsi sakot, ideāla. Bet bumbieris, kastaņi un upeņu mērce lieliski to izcēla.

1221-4

Starp citu, divi pārējie mūsu izvēlētie pamatēdieni – akmens butes fileja ar savvaļas brokoļiem un mango Confit sviesta mērci un Rib eye dry aged steiks – arī izpelnījās visu degustatoru atzinīgākos komplimentus. Turklāt pēdējais tika arī interesanti pasniegts – uz sālsakmens dēlīša. Paberžot gaļu pret dēlīti, varēja piesālīt to pēc garšas.

1221-2

Un pabeigt maltīti mēs nolēmām ar vienu desertu uz trijiem, jo, gala rezultātā, mūsu pusdienas izrādījās ļoti sātīgas. Pasūtot lapu mīklas un pekanriekstu torti ar vaniļas saldējumu un kļavu sīrupa un safrāna mērci, mēs bijām pārliecināti, ka mierīgi sadalīsim to 3 daļās un apēdīsim tik daudz, cik pietiks spēka.

Kā tad! Pagaršojām un cīnījāmies savā starpā par katru karotīti. Bet es vispār situ visus trumpjus ar spēcīgāko: „Atstājiet man – man rakstam vajag!”. Un ziniet, draugi, šo desertu turpmāk tur ēdīšu vienatnē, ne ar vienu nedalīšos. Bauda visām garšas kārpiņām!

Restorāns ar ideālu servisu un īpaši patīkamu atmosfēru

Patiesību sakot, ja runā par restorānu „1221”, precīzāk, nekā tas izteikts virsrakstā, pastāstīt par šīm svarīgajām mielasta sastāvdaļām nemaz nevar. Apkalpošana patiesi ir nevainojama, kā tam arī jābūt šāda līmeņa restorānā. Par atmosfēru es jau esmu stāstījusi – senās leģendas, kino tēli, iekšējais iekārtojums, brīnumains skats no augšas uz Vecrīgu.

Ja šovasar jūs gaidāt ciemos draugus – tūristus, noteikti atvediet viņus uz šejieni. Bet, ja no ārzemēm neviens neplāno ierasties, sauciet draugus un dodieties gūt baudu tāpat vien, bez iemesla. Restorānā „1221” ir viss, kas tam nepieciešams.

 Restorāns 1221
Jauniela, 16, Rīga
Tālrunis: +371 67220171
Atvērts katru dienu / 12:00-23:00

Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.

Sākumlapā