Pārbaudīti grilēšanas padomi

Sulīgi izcepta gaļa, zivs vai dārzeņi ir katra grilētāja lepnums. Lai pie grila pavadītais laiks tiešām sniegtu gandarījumu un gardu maltīti, iesaka jaunais un talantīgais pavārs Haralds Saušs.

Ja pat gatavošana uz grila daudziem ir ikdiena, der atcerēties dažus grilēšanas pamatnosacījumus.

Ogļu pietiekama sakarsēšana aizņem vismaz 20 minūtes. Grilu vajadzētu iekurināt vispirms un laiku līdz ogļu pietiekamai uzkaršanai veltīt grilējamo produktu sagatavošanai, piemēram, pievienojot sagatavotās garšvielas. Tiešajā grilēšanā gaļu vai dārzeņus novieto tieši virs oglēm. Netiešajā grilēšanā produktus novieto blakus oglēm, un tad grils vairāk darbojas kā krāsns ar vāku.

Grilējot jābūt pacietīgam – paies vismaz 20 minūtes, līdz iekurinātās ogles būs pietiekami karstas grilēšanai. Savukārt, lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Labāk izvēlieties lielus gaļas gabalus un liekos taukus nogriezt tikai pēc grilēšanas. Sāli vajadzētu kaisīt, kad gaļa jau ir gatava, jo tā mēdz sausināt gaļu. Uz kādu laiku aizverot grila vāku, gaļa iegūs patīkamu dūmu garšu.

Grilēšanas ceļvedī

Vesela liellopa fileja: 30–50 min., 52–55°C vidēji izcepta
Jostasvietas gabala steiks, antrekots:  2–3 min. no katras puses, 50–55°C vidēji izcepts
Vesela cūkgaļas fileja: 30 min., 65–70°C
Hamburgeri: 2 min. no katras puses, 60–65°C
Jēra gaļas karbonādes: 2–3 min. no katras puses, 60–65°C
Cūkas muguras gabals, cūkgaļas karbonāde: 3–4 min. no katras puses, 80°C
Vistas fileja: 10–12 min., 72°C, dzidra sula
Vistas gaļa ar kaulu: 15-20 min., 82°C, dzidra sula
Vesela vista: aptuveni stunda, 82°C, dzidra sula
Lasis: 3–4 min. no katras puses, 48–52°C
Vesels lasis ar ādu apakšpusē: 12 min., 48–52°C
Iepriekš novārītas vēžu pusītes: 2–3 min. no katras puses

Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.

Sākumlapā