Kā dažādot svētku galdu Lieldienās

Lieldienās olas var dabīgā veidā nokrāsot visdažādākajos toņos, izmantojot galda etiķi un dažādus augus – arī garšvielas. Tāpat šo svētku ēdienkartē noteikti ir iekļaujams kāds olu ēdiens, bet iederas arī dažādi salāti, deserti un konditorijas izstrādājumi, kā arī garajās brīvdienās vērts pagatavot kādu sātīgu gaļas pamatēdienu.

Dabīgi krāsotas olas

Ir pavisam vienkārši pašiem nokrāsot olas Lieldienu brīvdienām ar dažādiem dabīgiem augiem un garšvielām!


Zilas olas: 1 tējk. galda etiķis, 3 ēd.k. mellenes un 250 ml verdošs ūdens
Dzeltenas olas: 1 tējk. galda etiķis, 1 tējk. kurkuma un 250 ml verdošs ūdens
Brūnas olas: 1 tējk. galda etiķis un 200 ml stipra kafija
Rozā olas: 1 tējk. galda etiķis, 50 g sasmalcināti sarkanie kāposti un 250 ml verdošs ūdens
Gaiši brūnas olas: 1 tējk. galda etiķis, 1.5 ēd.k. Santa Maria BIO malta paprika un 250 ml verdošs ūdens

Vāra olas 5-8 minūtes. Sagatavo traukus krāsošanai, pievienojot krāsu sastāvdaļas un verdoša ūdens krūzi. Atvēsina olas aukstā ūdenī un notīra ar galda etiķi un sausu drānu. Uz 6-8 stundām iemērc olas traukā ar krāsu. Kad olas ieguvušas vēlamo krāsas intensitāti, uzliek tās uz sausa papīra.

Lieldienās galdā ne tikai olas, bet arī deserti un sātīgi gaļas ēdieni. Ar Lieldienām saistās ne mazums ticējumu, un olas esot jāēd, lai būtu veseli. Kad pirmās olas apēstas, tad pārējās sasistās var izmantot kādam gardam olu ēdienam, piemēram, pildītām olām, salātiem.

Receptes

Asās olas
2 ēd.k. dabīgā majonēze
1 tējk. Dižonas sinepes
0.5 tējk. Chili pipari
1 unce kajēnas pipari
Vāra olas 8 minūtes, tad atdzesē aukstā ūdenī. Sagriež olas uz pusēm,  rūpīgi izņem olu dzeltenumus un ieliek tos bļodā. Saspiež olu dzeltenumus ar dakšiņu un sajauc ar citām sastāvdaļām. Liek masu atpakaļ olu pusītēs un pasniedz.

Olas ar anšoviem un sīpoliem
125 g anšovu fileja
8 cieti vārītas olas
0.5 sarkanais sīpols
2 ēd.k. sasmalcinātas dilles
2 ēd.k. sasmalcināti maurloki
0.5 tējk.melna pipari
2 ēd.k. majonēze
2 ēd.k. anšova buljons (no kārbas)
Nomizo un sagriež četras no vārītajām olām un liek bļodā. Sagriež sarkano sīpolu un anšovus, saglabā šķidrumu. Liek sasmalcināto sīpolu un anšovus bļodā. Pievieno sasmalcinātas dilles, maurlokus, šķidrumu no anšoviem un majonēzi. Apkaisa ar pipariem. Nomizo un sadala pārējās olas uz pusēm. Noņem daļu zem par olu pusītes, lai tās stāvētu stabili uz šķīvja. Liek maisījumu uz vārīto olu pusītēm. Dekorē ar dillēm.

Ja jūs atradat kļūdu, atzīmējiet tekstu un nospiediet Shift + Enter, lai mūs informēt.

Sākumlapā